Η ιστορία μας

newLogo-1-1.png

Η ελιά ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδος από αρχαιοτάτων χρόνων (π.χ η Ελιά του Πλάτωνα στον Κολωνό).

Στην Πατρίδα μας την Αγιάλεια του Νομού Αχαΐας επίσης καλλιεργείται από παλιά. Το 1945 ο παππούς μου Ανδρέας και ο πατέρας μου Δημήτρης φύτευαν στα χωράφια τους (που μέχρι τότε καλλιεργούσαν την μαύρη σταφίδα) πολλές άγριες ρίζες από τους γύρω λόφους τις οποίες στη συνέχεια πολλαπλασίασαν. Το είδος της ελιάς μας είναι η κωρονείκη, εξαιρετικό είδος σε απόδοση και ποιότητα.

Μαθητής του Δημοτικού και στη Συνέχεια του Γυμνασίου, στις διακοπές των Χριστουγέννων συμμετείχα στην περισυλλογή του ελαιοκάρπου. Την Δεκαετία του 1950, η παραγωγή του λαδιού γινόταν από ελαιοτριβεία με μυλόπετρες και στη συνέχεια με κιτάπια και υδραυλικά συστήματα που στη συνέχεια ο διαχωρισμός λαδιού και νερού γινόταν με μια ειδική (από τσίγκο) κανάτα.

Σήμερα διαθέτουμε σύγχρονα μέσα και μηχανήματα με αποτέλεσμα η συγκομιδή και η παραγωγή ελαιολάδου να είναι ταχύτερη και καλύτερη ποιοτικά. Η τοποθέτηση του λαδιού γίνεται σε ειδικά ανοξείδωτα δοχεία των 300 και 500 λίτρων. Τα παλιά κεραμικά πιθάρια και τσίγκινα ντεπόζιτα έχουν αντικατασταθεί από τους περισσότερους παραγωγούς.
Η ανάπτυξη των κλάδων, η ανθοφορία, ο τρόπος συλλογής καθώς και η λίπανση γίνονται με την επίβλεψη συνεργάτη γεωπόνου. Το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι αγνό παρθένο ελαιόλαδο με ελάχιστη οξύτητα 0,20 – 0,60.

Το όραμα μας

Παρότι έφυγα από το Αίγιο σε ηλικία 18 ετών για να σπουδάσω στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πάντα είχα στο νου μου και αναπολούσα την πατρίδα όπου μεγάλωσα. Μισός αιώνας καριέρας σε υψηλά κλιμάκια του ιδιωτικού τομέα, τραπεζικού τομέα και δημόσιου τομέα δεν κατάφεραν να εξαλείψουν την αγάπη μου για τη γη του Αιγίου και τα άψογα προϊόντα αυτής. Ένα από αυτά είναι το ελαιόλαδο της περιοχής μας που παράγεται από κορωνέικες ελιές.
Στόχος μας είναι να μοιραστούμε μαζί σας τα ευεργετικά πλεονεκτήματα του ελαιολάδου μας και να ανακαλύψετε τις γεύσεις της περιοχής μας.

Το όνομά μας

Στο Αρχαίο Αίγιο ήταν σε μεγάλη ακμή το ιερό του Δία το οποίο ονομαζόταν Ομάριος ή Ομαγύριος (από το ομήγυρη = συγκέντρωση). Ο ναός του Δία στο Αίγιο απέκτησε τέτοια φήμη, ως τόπος συγκέντρωσης των Ελλήνων για την επίλυση κοινών προβλημάτων, ώστε δημιουργήθηκε η παράδοση, που τη μνημονεύει και ο Παυσανίας, πως εκεί πραγματοποιήθηκε από τον Αγαμέμνονα η συγκέντρωση των αρχηγών των Αχαιών, για να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις σχετικά με την Τρωική Εκστρατεία και πως μάλιστα αυτό ήταν η αιτία να δοθεί η προσωνυμία του Ομαγύριου Δία στο ιερό.

Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Ιδρυτής